MJERE OPREZA: Presuda Karadžiću bez direktnog prenosa, pretpostavlja se da…

“… to učinjeno zbog događaja na izicanju presude haškoj šestorci Jadranko Prlić, Berislav Pušić, Valentin Ćorić, Milovoj Petković, Bruno Stojić i Slobodan Praljak.

 

 

Izricanje presude po žalbi u predmetu Tužilac protiv Radovana Karadžića pred Međunarodnim razidualnim Mehanizmom za krivične sudove (Mehanizam) zakazano je za srijedu, 20. marta 2019. u 14 sati u sudnici I ogranka Mehanizma u Haagu.

 

Iz Mehanizma je saopćeno da će iz operativnih razloga, prijenos izricanja presude Žalbenog vijeća preko interneta biti emitovan sa odgodom od 30 minuta.

 

 

“Akreditovani predstavnici sredstava javnog informisanja koji žele da snimaju izricanje presude to mogu da urade iz medijskog centra u zgradi World Forum ili iz aule zgrade Mehanizma sa odgodom od 30 minuta.

 

Predstavnici sredstava javnog informisanja akreditovani za pristup sudnici ili auli zgrade Mehanizma mogu uživo pratiti izricanje presude po žalbi.

 

Napominjemo, da je bilo kakvo snimanje prijenosa uživo unutar zgrade Mehanizma strogo zabranjeno.”

 

Iz Mehanizma nije detaljnije pojašnjeno zašto će prenos izricanja presude iz Haaga biti sa odgodom od 30 minuta, ali pretpostavka je da je to učinjeno zbog događaja na izicanju presude haškoj šestorci Jadranko Prlić, Berislav Pušić, Valentin Ćorić, Milovoj Petković, Bruno Stojić i Slobodan Praljak 29. novembra 2017. kada je Praljak, nakon što mu je izrečena 20-godišnja zatvorska kazna, iz bočice koju je držao u ruci popio otrov.

 

Izricanje presude je tada prekinuto, a Praljak je preminuo.

(NAP)

MJERE OPREZA: Presuda Karadžiću bez direktnog prenosa, pretpostavlja se da…

About The Author
-